Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Güneş Enerjisi ile Evinizi Aydınlatma: Pratik Çözümler

06.06.2024
Güneş Enerjisi ile Evinizi Aydınlatma: Pratik Çözümler

Güneş Enerjisi ile Evinizi Aydınlatma: Pratik Çözümler

Güneşten elde edilen ve yeryüzünün en temiz yenilenebilir enerjisi olarak ifade edilen güneş enerjisi aynı zamanda bir ışıma enerjisidir. Sahip olduğu enerjinin büyük kısmının hidrojenden oluşması sebebiyle temiz bir enerjidir. Güneşin içinde bulunan hidrojenler helyuma dönüştüğü sırada ışıma enerjisi olan güneş enerjisi ortaya çıkar. Bu ışımaların elektrik enerjisine çevrilmesini yani doğrudan güneş ışığından elektrik enerjisinin kullanılabilmesini sağlayan güneş panelleri vardır. Bu panellerin güneş ışığını ya da güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çevirmesini sağlayan özelliğine fotovoltaik etki adı verilir. 

Güneş Enerjisi ve Çevre Dostluğu

Güneş enerjisinin, sera gazı emisyonlarını azaltması ve çevreye zarar vermemesi gibi sebeplerden dolayı çevre dostu bir enerji kaynağı olduğu söylenebilir. Güneş enerjisinin çevre dostudur. Güneş enerjisi elektrik enerjisini ürettiği sırada herhangi bir zararlı gaz salınımı yapmadığı için sıfır emisyon özelliği vardır aynı zamanda hava kalitesini artırır, doğal ve aynı zamanda çevreci bir enerji kaynağıdır. 

Doğanın dengesini bozmadan yüzyıllar boyunca güneşin verdiği sonsuz enerjiden faydalanılabileceği için sürdürülebilir ve tükenmeyen bir enerji kaynağıdır. Ayrıca güneş enerji santrallerinin kurulması için gerekli olan arazi yapısının yaşam alanlarına göre verimli olma zorunluluğu bulunmadığı için istenilen her alanda kurulum yapılabilir böylece değerli tarım arazileri ve doğanın yapısı da koruma altına alınmış olur. Çok fazla bakım gerektirmeyen ve uzun ömürlü olan güneş enerji sistemleri işletmelerin maliyetlerinin düşük olmasına katkı sağlar ve aynı zamanda atık üretimini azaltır.

Güneş Enerjisi Sistem Çeşitleri

Yenilebilir ve sınırsız bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi sistemleri için şebekeye bağlı ve şebekeden bağımsız şeklinde iki ayrı sistem bulunuyor.

On-Grid Sistem (Şebekeye Bağlı Sistem)

En çok tercih edilen bu sistemi oluşturan ana bileşenler; güneş panelleri, taşıyıcı sistem, pano, on-grid inverter, sistemin sarf malzemeleridir. Bu sistemin depolama gibi bir ihtiyacı bulunmuyor bunun sebebi de şebekeyle entegreli olarak çalışıyor olmasından kaynaklıdır. Yani elektriğin üretildiği noktada tüketildiği ve üretilen fazla elektriğin de şebekeye verilmesi prensibiyle çalışan bir modeldir. Bu sistemler genellikle evlerde, ticari çatı ve fabrikalarda tercih edilir.

On-grid sisteminde çatılarda yer alan güneş panelleri sayesinde gündüz güneş enerjisinden ürettiği enerji tüketilir, güneşin olmadığı gece şebeke desteği sayesinde gündüz biriken enerjiden gelen elektrik ihtiyacı karşılanmış olur. Şebekeye bağlı sistem olan on-grid sistemleri kullanıcıya birçok avantaj sağlayan bir güneş enerji sistemidir.

Şebekeye bağlı bir sistem olarak net ölçüm programından faydalanan bu yapı, fazla üretilen elektriğin şebekeye satılmasına ve böylece tüketilen elektrik miktarının ödenmesine imkân tanır. Bu durum, kullanıcılar için elektrik faturalarında tasarruf imkanı sağlar. Şebekeden bağımsız sistemlere göre batarya, lityum ve akü gibi ekstra depolama gerektirmediği için daha düşük maliyetlidir. Üretilen enerjiyi yerinde tüketme özelliği sayesinde enerji kaybı yok denecek kadar azdır. Panel ve invertörlere yapılması gereken düzenli bakım dışında ekstra maliyet gerektirecek bakım ihtiyacı yoktur. Sistemin otomatik çalışması da bu noktada büyük bir avantaj sunar. Şebekeye bağlı bir enerji üretimi olduğu için, güneş sisteminin yetmediği durumlarda şebeke tüm ihtiyacı karşılayabilir.

Off-Grid Sistem (Şebekeden Bağımsız Akülü Sistem)

Şebekeye bağlı olmayan ve akü veya lityum bataryalar sayesinde enerjinin depolanması gereken bir sistemdir. Bu sistemin ana bileşenleri, güneş paneli, off-grid inverter veya şarj regülatörü, akü veya lityum batarya, taşıyıcı sistem ve diğer sarf malzemelerdir. Kullanım alanları daha çok şebeke elektriğinin bulunmadığı dağ evleri, karavanlar, yayla evleri ya da tekne gibi yerlerdir. Bu sistemde depolamayı yapan aküler, kullanıldığı yerde herhangi bir elektrik hattı bulunmadığı için en önemli işleve sahiptir. Günlük tüketilecek enerjinin miktarı ve süresinin doğru planlanması, sistemin doğru bir şekilde tasarlanabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Off-grid sisteminin sağladığı avantajlar şu şekildedir:

  • Elektrik sistemine bağlı olmadan bağımsız çalışabilirler. Yani elektrik şebekesinin ulaşamadığı uzak yerlerde veya afet durumları gibi şebekenin ulaşamadığı durumlarda kesintisiz güç sağlar.
  • Herhangi bir şebekeye bağlı olmamasından dolayı kurulum için özel bir altyapıya ihtiyacı yoktur, kurulum süresi kısa ve kolay montaj edilir.
  • Bu sistemlerde işletme maliyeti çok düşüktür çünkü bağımsız bir şebeke olduğu için herhangi bir elektrik faturası veya abonelik ücreti gibi ücretlere dahil olmaz.
  • Jeneratöre uygulandığı gibi ek bir yakıt maliyeti bulunmaz.
  • Kullanılacak elektrikli aletlere göre sistem arttırılabilir.

Ev Aydınlatması için Güneş Enerjisi Kullanımı Adımları

Sınırsız, çevre dostu ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi hayatın her alanında kullanılabilen çok geniş kullanım alanına sahiptir. En çok aydınlatma sistemlerinde tercih edilen güneş enerjisi herhangi bir kuruluma ihtiyacı olmayan enerjisini sadece güneşin ısısından alan bir enerji türüdür. Ev aydınlatması için kullanılan bu enerji ihtiyaç olan enerjiyi doğrudan güneşten alıp elektriğe dönüştürüyor.

Güneş enerjisinin ev aydınlatması için uygulanması gereken kullanım adımları, enerji ihtiyaçlarının değerlendirilmesi ile başlar. Evde ihtiyaç duyulan aydınlatma enerjisinin miktarını, kullanılacak lambaların sayısını, günde tüketilecek enerjinin ortalamasını ve en çok hangi saatlerde enerjiye ihtiyaç duyulduğunun belirlenmelidir. İhtiyaçlar belirlendikten sonra doğru güneş panellerinin seçilmesi işlemine geçilir. Panel ve bataryanın evin konumuna ve güneş ışığını alma süresine göre doğru boyutta olması gerekir. Seçilen güneş panelinin ardından sırada güneş invertörünün kurulumu bulunur. Panelin kurulacağı yer güneş ışığını en fazla alabileceği konumda olması gerektiğinden, evin çatısına veya bahçesine kurulumu yapılmalıdır.

Kurulumundan ardından şebekeye bağlantısının yapılması gerekir. Kurulacak olan güneş enerjisi sistemi teknik bilgi ve deneyim gerektirdiğinden güneş enerjisi kurulumu yapan firmalar aracılığıyla evin ihtiyaçları doğrultusunda yapılmalıdır. Kurulum ve bağlantı işleminden sonra da en son gereken adım, sistemin izlenmesi ve bakımdır. Güneş enerji sistemi, panellerin temizlenmesi ve bataryaların kontrol edilmesi gibi sebeplerden dolayı düzenli bakım gerektirir. Sistemde oluşabilecek arıza durumlarına da müdahale etme durumları göz ardı edilmemelidir.

Güneş Enerjisiyle Aydınlatmanın Avantajları

Son dönemlerde sürdürülebilir enerji kaynaklarına talebin artmasından dolayı güneş enerjisinin de kullanım alanı genişlemeye başladı. Güneş enerjisiyle aydınlatmanın sağladığı birçok avantaj vardır. Yenilenebilir bir enerji olduğu için çevre dostu ve sürdürülebilirdir. Güneşten alınacak aydınlatma sayesinde doğru matematik çalışmasıyla, inşaat maliyetlerinde oldukça düşük masraflıdır. Enerji kesintilerinden etkilenmeden devamlı çalışabildiği için bağımsız çalışma özelliği vardır. Diğer aydınlatma sistemlerine göre daha az karmaşık oldukları için hızlı bir şekilde monte edilirler ve düzenli bakım ihtiyaçları yoktur. Güneşin sınırsız ve süresiz enerjisinden faydalanabileceği için kullanım süresi uzun ömürlüdür.

Maliyet ve Geri Dönüş Süresi

Güneş enerji sisteminin maliyetini etkileyen birçok faktör vardır. Güneş enerji sisteminin kapasitesi kullanılacak olan güneş panelleri, invertör ve diğer malzemelerin markası ve kalitesi, sistemin kurulumunun yapılacağı bölgenin coğrafi durumu ve iklimi, montaj, kurulum, işçi ve ekipman maliyetleri ve kurulumun yapılacağı ev ya da fabrikanın enerji ihtiyacı ve tüketimi faktörler arasındadır. Bu bileşenlerin doğru seçimi ve uygun çözüm seçeneklerini belirlemek için bu faktörler oldukça önemlidir.

Geri dönüş süresi, kurulan güneş enerji sistemindeki başlangıç maliyetinin gerçekleşen enerji tasarrufları ile ne kadar sürede karşılanacağını gösteren bir süredir. Bu süre yukarıda belirtilen faktörlere bağlı olarak değişiklik göstereceği gibi teşvikler ve enerji tasarrufu da göz önüne alındığında ortalama 5-7 yıl arasında değişir.