Enerji Verimliliği ve Çevre: Daha Yeşil Bir Gelecek için Adımlar
- Anasayfa
- Blog
- Enerji Verimliliği
- Enerji Verimliliği ve Çevre: Daha Yeşil Bir Gelecek için Adımlar
Enerji Verimliliği ve Çevre: Daha Yeşil Bir Gelecek İçin Adımlar
Mevcut olan enerjinin bilinçli bir şekilde kullanılması anlamına gelen enerji verimliliğinin enerji kaynaklarının sınırlı olması ve çevre etkilerinin artması sebebiyle gün geçtikçe önemi artıyor. Enerji verimliliğinde önemli olan enerji kaynağının kalitesini düşürmeden kullanabilmek olup az enerjiyle maksimum verim elde etmektir.
Enerji verimliliğinin enerji kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına olduğu kadar çevrenin korunmasına da önemli katkıları vardır. Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde gösterilecek katkılarla enerji tüketiminin azaltılması ve daha yeşil bir dünya yaratılması mümkündür.
Enerji Verimliliği Nedir?
Enerji verimliliği kullanılan enerjinin ihtiyacını düşürmeden aynı sonucu elde etmek için daha az enerji kullanma böylece enerji israfını azaltma ve genel enerji kullanımını iyileştirme anlamına gelir. Bu kavram hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir. Enerji verimliliğini artırarak performanstan ödün vermeden enerji tüketimi, elektrik faturaları ve sera gazı emisyonlarının azalması sağlanabilir. Bu uygulama, enerji talebini azaltmak, kaynakları korumak, enerji üretimi ve tüketiminin çevresel etkilerini azaltmak ve herkes için sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için önemli bir çalışmadır.
Evlerde Enerji Verimliliği
Evlerde enerji verimliliğini uygulamanın birçok kolay yolu vardır ve bunları hayata geçirebildiğimiz sürece hem enerji tüketiminden hem de tüketim maliyetinden tasarruf edebiliriz. Elbette evde elektrik tüketimi en çok aydınlatmada ve elektrikli ev aletlerinde gerçekleşiyor. Genel olarak bakıldığında en çok tüketimin yapıldığı beyaz eşya buzdolabı ve derin dondurucu olup bunu aydınlatma ekipmanları takip ediyor. Televizyon, fırın, bulaşık makinesi ve ütü gibi diğer ekipmanlar sadece kullanıldıkları zaman ve süresine bağlı olarak tüketimi etkiliyor.
Yatırım yapmadan sadece birkaç basit yöntemle evlerimizde yaşarken de enerjiyi verimli kullanabileceğimiz çeşitli yöntemler vardır. Evde kullanılan 2 adet florasan lambanın 1 adet LED lambanın yaktığı enerji ile eşdeğer olduğu düşünüldüğünde, enerji tasarruflu LED aydınlatmalı lambalar hem daha uzun ömürlü oldukları hem de daha az tüketim sağladıkları için tercih edilmelidir. Kullanılmayan odaların lambalarının kapalı tutulması elektrik tasarrufuna ciddi katkı sağlar. Dış alanların aydınlatması için hareket sensörlü lambalar kullanılmalıdır.
Binalara yapılacak dış cephe yalıtımı ile doğalgaz tüketiminden yıllık yaklaşık %50 civarında tasarruf sağlanabilir. Evlerin pencerelerine ve kapılarına çift cam taktırılması ve aynı zamanda sağlam bir izolasyon yapılmasıyla ısı kayıpları azaltılabilir. Elektrikli ev aletleri, tüketilen enerjinin yaklaşık %80’ini oluşturur. Bu sebeple çalıştığında daha az tüketim yapan ve enerji verimliliği yüksek olan A+++ enerji tasarruflu cihazlar kullanılabilir böylece ortalama %45 oranında daha az enerji tüketimi sağlanır.
Kışın evin ısınını takip edebilmek için kullanılan oda termostatının 18-21 derece aralığında ideal ısıda sabitlenmesi enerji tasarrufuna katkı sağlar. Radyatörlerin düzenli bir şekilde bakımının yapılması verimli çalışmasını olanak verir böyle enerjide de tasarruf sağlanır. Kombi seçimi yapılırken binanın hacmi ve enerji tasarruflu olma özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Akıllı priz kullanımıyla, cihazlar kullanılmadığı zaman kendini otomatik kapatan özellikte olması enerji tasarrufuna katkı sağlar. Düzenli ütü yapılan evlerde, verimli enerji sınıfına giren ütülerin tercih edilmesi enerjide tasarruf yapar. Elektrikli ev aletleri kullanılmadığı zamanlarda prize takılı halde bırakılmamalıdır. Prizde bırakılan aletler kullanılmasa da enerji tüketiminde ciddi fark yaratır. Elektrikli süpürgelerin filtreleri dolduğunda çekim gücü düşeceğinden daha çok enerji harcamak zorunda kalacaktır. Düzenli aralıklarla filtrelerin temizlenmesi de enerji tasarrufu yaptırır.
Endüstride Enerji Verimliliği
Endüstriyel tesislerde tüketilen enerjinin verimliliğini arttırmak için enerji tüketimine yönelik yapılması gereken birçok çalışma vardır. Sanayide verimli kullanılan enerji sayesinde enerji maliyetleri düşer, çevre kirliliği azalır ve iklim değişikliğiyle mücadelede ciddi atılımlar kazanılır. Endüstride enerji verimliliğini artırmak için yapılması gereken uygulamaların ilki, tesislerde denetimlerin ve bakımların düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Bu denetim ve bakımlar sayesinde var olan enerji kayıpları tespit edilir ve giderilmesi için gereken çalışmalar yapılır. Sanayi tesislerinde daha az enerji tüketerek enerji tasarrufu yapan ve yüksek verimlilik sağlayan cihazlar kullanılmalıdır. Endüstriyel tesislerde enerjinin kullanımını izleme ve kontrol etme imkanı sağlayan akıllı ev sistemlerinden faydalanılmalıdır.
Endüstriyel tesislerde enerjinin verimliliğini arttıran bir diğer faktör sürdürülebilir kaynakların kullanımıdır. Bu kaynaklar tesislerin enerji ihtiyacını azaltarak tasarruf sağlar. Ayrıca, tesislerin atık miktarını ve enerji ihtiyacını azaltmaya yarayan geri dönüşüm sistemlerine yer verilmelidir. İç ortamı ısıtmak veya soğutmak için çevreden enerji alan ısı pompalarının kullanımı sanayi tesislerinde arttırılmalıdır. Son olarak enerji kullanımını ve aynı oranda çevre kirliliğini azaltan kurumsal karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılması da verimlilik için önemli bir faktördür.
Toplumda Enerji Bilinci Oluşturma
Toplumun enerji tasarrufuna farkındalığını artırmak için öncelikle enerji bilincinin aşılanması gerekir. Bunun gerçekleşmesiyle hem bireyler hem de topluluklar enerjiyi tüketme alışkanlıklarını yenileyebilir ve böylece daha sürdürülebilir ve verimli bir enerji kullanımı bilincine sahip olabilirler.
Enerjinin bilinçli bir şekilde kullanılabilmesi için etkili birkaç faktör vardır. Bunlardan ilki toplumu enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmek için seminerler, atölyeler ve eğitimler gibi faaliyetlerin düzenlenmesidir. Enerji tasarrufuna dikkat çekmek için reklam ve kampanya gibi çalışmalarla geniş kitlelere ulaşılmalıdır.
Devlet ve yerel yönetimler, işletmeleri ve bireyleri buna yönlendirmek amacıyla vergi indirimleri ya da cezai yaptırımlar gibi düzenlemelerle teşvik etmelidir. Toplum güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi sürdürülebilir ve yenilenebilir kaynakların faydaları ve kullanımına yönelik bilinçlenmeleri konusunda bilgilendirilmelidir.
Okullarda çocuklara erken yaşta bilinç aşılamak için enerji tasarrufu ve çevre bilinci hakkında öğretici derslere yer verilmelidir. Tüketicilerin ev aletleri, araçlar gibi tüketim ekipmanlarında enerji verimliliği etiketleri konusunda bilgilendirici seçim yapmaları sağlanmalıdır. Sosyal medya gibi online platformlarda yapılan bilgi içerikli paylaşımlarla enerji tasarrufu konusunda toplum daha hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçirilmelidir.
Enerji Verimliliği ve Ekonomik Faydaları
Enerji verimliliğinin toplum bazında hem bireylere hem de işletmelere sağladığı birçok ekonomik faydası vardır. Bunlar maliyette tasarruf yapmaktan istihdam olanaklarına kadar çok geniş bir çerçeveyi kapsar. Enerji verimliliğinin ekonomik faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gerekli önlemlerin alınmasıyla hem konutlarda hem de iş yerlerinde geçerli olan enerji faturalarının düşürülmesi ve işletme giderlerinin azaltılması sonucunda maliyette tasarruf sağlar.
- Enerji verimliliği sektörü için üretim, kurulum, montaj, danışmanlık, teknoloji araştırma ve geliştirme gibi alanlarda yeni iş imkanları yaratır. Böylece istihdam olanaklarını arttırırken işsizlik oranını da düşürür ve ekonominin kalkınmasına destek olur.
- İşletmeler enerji maliyetlerini düşürdükçe kendi aralarında rekabet etme avantajı yakalarlar. Düşük olan enerji maliyetleri ürünlerin de maliyetini düşürerek piyasaya daha rekabetçi fiyatlar çıkmasını sağlar. Böylece işletmelerin sahip olduğu pazar payı da artar.
- Enerjide verimliliğin uygulanmasıyla enerjiye olan talep azalır ve ülkenin bu anlamda ithalata bağımlılığını da azaltır. Enerji fiyatlarında oluşan dalgalanmalara karşı ekonomiye daha dirençli bir tutum sağlar.
- Hava ve çevre kirliliğine de büyük oranda olumlu katkısı vardır. Tesislerde kullanılan fosil yakıtlardan kaynaklı hava kirliliğini azaltarak çevreye zararı azaltır. Temiz hava sayesinde sağlık sorunları da azalır.
- Enerji tasarruflu binaların ve cihazların yapılması o mülkün mali değerini arttırır ve bu sayede çevreye duyarlı tüketicilerin ilgisini çeker.
Daha Yeşil Bir Gelecek İçin Neler Yapılmalı?
Gezegenimizi koruyarak bizden sonraki kuşaklara daha yeşil bir gelecek bırakmak için uygulanması gereken birçok adım vardır. Bu adımlar hem bireylerin hem de işletmelerin üstlenip yerine getirebileceği basit ama bir o kadar da hayati öneme sahip faktörlerdir. Öncelikle güneş ve rüzgar enerjisi ile hidroelektrik ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları fosil yakıtlara göre daha az sera gazı emisyonu ürettiği için bu kaynaklara yatırım yapılmalıdır. Enerji tasarruflu ev aletleri kullanılmalı, bu tür binalar inşa edilmeli ve işletmeler kurulmalıdır. Araçlarda da fosil yakıtlı olanların yerine elektrikli ve hibrit şeklinde çalışan araçlar tercih edilmeli ve toplu taşıma araç kullanımı artırılmalıdır.
Gündelik yaşantıda ve işletmelerde meydana gelen atıklar azaltılmalı, geri dönüşüm bilinci oluşmalı, sürdürülebilir ürünler satın alınmalıdır. Hem iklim değişikliğiyle mücadelede hem de sera gazlarının emilerek atmosferdeki karbondioksit miktarının da azalmasında oldukça etken olan ormanlar korunmalıdır. Nesli tükenmek üzere olan canlılar koruma altına alınmalı, doğal alanlar ve vahşi yaşam korunarak ekolojik yaşam için güvenli bir ortam yaratılmalıdır.