Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Aydem Eşit Hayat ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yaklaşımı

20.08.2024
Aydem Eşit Hayat ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yaklaşımı

Aydem Eşit Hayat ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yaklaşımı

Toplumsal cinsiyet, kişilere toplum yapılarına göre atanmış rolleri simgeler. Farklı toplum normlarına göre oluşan toplumsal cinsiyet rolleri nesilden nesile aktarılarak varlığını korur. Toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyetlerden bağımsız olarak her bireyin hayatın her alanına eşit katılımına olanak tanır. Bu kavram, bireylerin her alandaki yeteneklerini özgür ve eşit şartlarda geliştirip topluma katkı sağlayabilmelerini temsil eder. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için toplumsal kalıp yargılarının, önyargıların ve engellerin ortadan kaldırılması gerekir.

Aydem Enerji, toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı çalışmalarıyla kadınların iş hayatına ve toplumsal yaşama daha fazla katılmasını hedefler. Aydem Eşit Hayat inisiyatifi, 2020 yılında yola çıktığından beri toplumsal cinsiyet temelli çalışmalarını sürdürmekte; çevrimiçi etkinlikler ve toplumsal cinsiyet eşitliği seminerleri ile bu konuda bilinç oluşturmayı hedeflemektedir.

Aydem Enerji’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusundaki Adımları

Aydem Enerji, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yolunda pek çok önemli projeyi hayata geçirmiştir. Şirket ilk adım olarak, farklı şehirlerdeki 15 grup şirketinde çalışan gönüllü ekibiyle, üst yönetimin tam desteğini alarak grup şirketlerindeki kültürün, organizasyonun, eğitimlerin, işe alım süreçlerinin, fiziki şartların, şirket içine ve dışarıya verilen mesajların toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımıyla dönüşümünü sağlamıştır. Bu dönüşüm kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği gözlüğüyle politikalarını, prosedürlerini yeniden tanımlamıştır. Yetiştirdiği iç eğitmenler aracılığıyla tüm çalışanlarına toplumsal cinsiyet eğitimleri vermiş, her çalışan için farklı müfredatlarla çeşitlilik ve kapsayıcılık eğitimleri düzenlemiş ve işe alım süreçlerinde eşit yetenek havuzları oluşturmuştur.

Şirket toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları kapsamında dile yerleşmiş olan cinsiyetçi kelime ve söylemleri kırmak için “Eşit Dil Sözlüğü” oluşturmuş, cinsiyetçi kelime ve kalıpları şirket literatüründen çıkarmıştır.

Aydem Enerji, Sabancı Üniversitesi’ne bağlı SU Gender ve TÜSİAD ile iş birliğinde yürütülen “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” programına katılarak, çalışanlarına aile içi şiddete karşı hukuki ve psikolojik destek bulabilecekleri danışma hatları kurmuştur.

Şirket ayrıca şiddete maruz kalan kadınların acil durum hatlarından yararlanabilmeleri için Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’na telefon bağışında bulunmuştur.

Aydem Enerji, UN Global Compact’in ‘Target Gender Equality’ programının yeni döneminde Aydem Eşit Hayat inisiyatif üyeleriyle beraber katılım sağlamıştır. Program kapsamında, üst yönetimde kadın sayısını artıracak hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak çalışmaların hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Neden Gerekli?

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması; sağlıkta, eğitimde, ekonomide ve hak eşitliğinde hem kadınlar hem de erkekler için eşit hak taleplerinin oluşmasını sağlar. Eşitliğin ve kaynaklarda adil paylaşımın sağlanması daha sağlıklı toplum yapılarının oluşmasını destekler.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, en başta bireysel haklar için önemli bir yer tutar. Herkes eşit ve adil şartlarda yaşamayı hak eder, cinsiyeti dolayısıyla ötekileştirilmek kadınların haklarını kullanamamasına neden olur. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kişilerin eşit fırsatlar elde edebilmesine ve ayrımcılığa uğrayacakları durumların önüne geçer.

Toplumsal kalkınmanın desteklenmesi ve tüm dünyanın refah düzeyinin artabilmesi için kadın ve erkeklere eşit hakların tanınması gerekir. Sürdürülebilirliğin artması her bireyin topluma katkı sağlayabilmesi ve kendilerine yer edinebilmeleri ile mümkün olur. Kadınların ekonomiye katılımının sağlandığı ülkelerin ekonomik kalkınma hızları diğer ülkelere göre daha yüksektir.

Kadın ve erkeklerin cinsiyetleri nedeniyle ötekileştirilmediği toplumlarda eğitim, sağlık, adalet gibi her türlü konuya eşit erişim sağlanabilir. Bu eşitlik temelinde, toplumun refah seviyesinin gelişimi desteklenir.

Cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünyada toplumsal huzur da artar. Cinsiyet eşitliği toplumsal en küçük birim olan aile yapısında da güçlenme sağlar.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Nasıl Gerçekleşir?

Geçtiğimiz 10 yılda cinsiyet eşitsizliklerine karşı pek çok adım atılsa da toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleşmesi yıllar içinde nesillerin katkısıyla mümkün olabilir.

Toplumsal cinsiyet eşitliği için öncelikle bireysel farkındalık gerekir. Bireysel farkındalık toplumsal farkındalığın yaratılmasının ilk adımıdır. Değişim şimdiki nesilde başlayabilir ve gelecek nesiller de bu konuda eğitilerek toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve sürdürülebilir kılınması desteklenebilir.

Toplumsal cinsiyet eşitliği söz konusu olduğunda, eğitimde ve ekonomide eşitliğin varlığı oldukça önemlidir. Günümüzde hala birçok ülke ve coğrafyada kız çocuklarının eğitime ulaşmasında engeller bulunmaktadır.

Eğitimde olduğu gibi iş yaşamında da eşitlik ihtiyacı vardır. Eşit işe eşit ücret ve mesleklerde cinsiyetsizlik gibi politikalar iş yaşamında eşitliğin desteklenmesi ve sürdürülebilirliği için en önemli kıstaslardan olmalıdır.

Bireylerin eşit ve özgür olabilmesi için eşitliğin toplumun her alanında sağlanması gerekir. Ev içinden toplumsal yaşama, hayatın her alanında kadınların daha eşit ve daha sosyal bir şekilde yaşama katılması desteklenmelidir. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak en başta bireysel haklar konusunda önemli bir yer tutar. Bunun yanı sıra toplumların ekonomik sürdürülebilir kalkınmasında da önemli bir yere sahiptir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin olduğu bir dünyada bireysel haklar daha eşitlikçi, ekonomiler daha sürdürülebilir ve dünya daha adil olabilir. Aydem Enerji, toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir.