Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
array(16) { ["id"]=> int(292) ["tarih"]=> string(19) "2023-04-10 11:16:06" ["gorselbuyuk"]=> string(39) "202304101125001681115100gorselbuyuk.jpg" ["gorselkucuk"]=> string(39) "202304101125001681115100gorselkucuk.jpg" ["gorselgizli"]=> int(0) ["tip"]=> int(1) ["aktif"]=> int(1) ["link"]=> string(0) "" ["fixed"]=> int(0) ["pageid"]=> int(201) ["lang"]=> string(2) "tr" ["baslik"]=> string(158) "Adm Elektrik Genel Müdürü Ahmet Bayramoğlu, Inbusiness Dergisi’ne elektrik dağıtım şirketimizin yol haritasını ve yatırım planlarını aktardı." ["gorselalttag"]=> string(0) "" ["giris"]=> string(276) "Aydem Enerji’nin Aydın, Denizli ve Muğla’yı kapsayan 33 bin kilometrekarelik bir bölgede elektrik dağıtım iştiraki olan grup şirketimiz Adm Elektrik, Türkiye'deki elektrik kullanıcılarının yüzde 4.5’ine hizmet veriyor. Sürdürülebilirlik ve Ar-Ge çalı" ["icerik"]=> string(22683) "

“13 Milyar Liralık Yatırım Hedefliyoruz”

Aydem Enerji’nin Aydın, Denizli ve Muğla’yı kapsayan 33 bin kilometrekarelik bir bölgede elektrik dağıtım iştiraki olan grup şirketimiz Adm Elektrik, Türkiye'deki elektrik kullanıcılarının yüzde 4.5’ine hizmet veriyor. Sürdürülebilirlik ve Ar-Ge çalışmalarına da devam eden şirket, Moody’s ESG sıralamasında kendi alanında Türkiye’deki şirketler arasında ilk sırada yer almayı başardı.

Aydem Enerji’nin Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım şirketi olarak hizmet veren Adm Elektrik, 33 bin kilometrekarelik bölgede teknoloji ve altyapı yenileme ile bakım çalışmalarına 2022’de 2.8 milyar liralık yatırım yaptı. Şirketin 2023'te yatırım hedefi 3 milyar. Bu bütçenin 300 milyon lirasını ise Ar-Ge projelerine ayırmış durumda. Şirket, çalışan memnuniyetine de önem veriyor ve bununla ilgili örnek projeler yürütüyor. Bu kapsamda iş yeri kültürü ve çalışan memnuniyeti konusunda global ölçekte hizmet veren Great Place to Work® Enstitüsü tarafından “Harika Bir İşyeri” olarak sertifikalakalandırılmaları ise bu çalışmaların doğruluğunu kanıtlıyor. Adm Elektrik Genel Müdürü Ahmet Bayramoğlu ile şirketin yatırımlarını ve sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmaları konuştuk.

Adm Elektrik hangi alanda çalışıyor? Şirketin kuruluşu ve amaçlarından bahsedebilir misiniz?

Türkiye’nin ilk özel elektrik dağıtımı şirketi olarak, 2008 yılından bugüne odağımıza insanı alarak, Aydın, Denizli ve Muğla illerinde ‘hayat için enerji’ dağıtıyoruz. Ekonomi, sosyal ve ekoloji temelli gerçek ve gereklilikler çerçevesinde elektrik altyapı yatırımlarını gerçekleştiriyoruz. 15 yıl önce attığımız cesur adımla başlayan yolculuğumuzla ülkemizin öncü ve yenilikçi enerji dağıtım şirketi olma yolunda ilerlerken doğal kaynaklarımızın, çevremizin ve gelecek nesillerimizin sürdürülebilirliğini gözeten yaklaşımdan ödün vermeden çalışıyoruz.

Aydın, Denizli, Muğla illerinde 49 ilçe ve 2 bine yakın mahalle/köyden oluşan, 33 bin kilometrekarelik alanda 2.563 kişilik insan kaynağımız ve modern teknolojik sistemlerimiz ile 73 bin km uzunluğundaki elektrik dağıtım hattımız üzerinden hizmet veriyoruz. Türkiye’deki tüketici sayısının yaklaşık yüzde 4.5’ini oluşturan 2.1 milyon tüketiciye, 3.2 milyon nüfusa, 10 TWh’in üzerinde elektrik enerjisini güvenli şekilde ulaştırıyor, kalite odaklı hizmet sağlıyoruz. İnsan hayatını kolaylaştıran, doğayı ve doğal kaynaklarımızı koruyan projeler planlıyor ve yatırımlar yapıyoruz.

2021’den 2025 sonuna kadar beş yıllık yatırım döneminde yenilikçi yaklaşımımızla, toplam 13.74 milyar lira nominal tutarda altyapı, teknoloji yatırımlarını hayata geçirmeyi ve altyapı bakım çalışmalarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Şirketinizin enerji sektöründeki konumuyla ilgili bilgi verir misiniz?

Türkiye’de enerji sektörünün öncü ve lider oyuncuları arasında yer alan Aydem Enerji’nin elektrik dağıtım alanında faaliyet gösteren iştirakiyiz. Ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarının, güçlü tarımsal üretim havzalarının ve önemli endüstriyel tesislerin konumlandığı Aydın, Denizli, Muğla illerinde elektrik dağıtım hizmeti sağlıyoruz.

Hizmet sağlanan müşteri sayısı bakımından ülkemizin yaklaşık yüzde 4.5’lik dilimine hitap ediyoruz ve Türkiye’nin elektrik kullanımının yaklaşık yüzde 5’lik payının dağıtımını bölgemizde gerçekleştiriyoruz. 73 bin kilometre uzunluğundaki hatlarımız ülkemizin toplam dağıtım sisteminin yüzde 5.4’ünü temsil ediyor. Dağıtım şirketleri hizmetlerine ilişkin memnuniyet anketlerinde her zaman ilkler arasında yer aldık.

Büyümeye ilişkin ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

Türkiye’nin ilklerine imza atmış elektrik dağıtım şirketi olarak, tüketicilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla, kendimizi enerji piyasası ve küresel trendler doğrultusunda sürekli geliştiriyoruz. Yaptığımız işin doğası gereği ülkemiz ve tüm paydaşlarımız için güvenli ve kaliteli enerji sağlıyoruz.

Doğal kaynaklarımız, çevremiz ve gelecek nesillerimiz için sürdürülebilirliği gözeten bir yaklaşımla çalışıyoruz. Yüksek donanımlı ve üstün performans gösteren, çevik aksiyonlar alan ekibimiz ile sürdürülebilir çözümler sunuyor ve bölgemizin enerji arz güvenliği için önemli bir sorumluluk üstleniyoruz.

Grubumuzun elektrik sektöründeki öncü çalışmaları ve deneyimimiz elektrik dağıtım alanındaki yolculuğumuzda itici bir güç sağlıyor. Elektrik dağıtım sektöründe çağrı merkezi kurulması, SCADA/DMS, OSOS teknolojik sistemlerinin hayata geçirilmesi gibi ilklere imza attık. Bünyemizde bulunan Ar-Ge merkezinde doğan önemli ve ödüllü projeleri hayata geçirdik.

Sürdürülebilirlik çalışmalarınız konusunda bilgi verebilir misiniz?

Adm Elektrik olarak, tüm iş süreçlerimizde insan hakları, çalışma standartları, yolsuzlukla mücadele ve çevre başlıklarını kapsayan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 10 ilkesine uymayı taahhüt ettik ve böylece dünyanın en kapsamlı sürdürülebilirlik platformu United Nations Global Compact’in katılımcısı olduk. Moody’s tarafından yapılan ESG değerlendirmesi sonucunda, sektörümüzde Türk şirketleri arasında birinci, dünyada gelişmekte olan pazarlar sıralamasında ise üçüncü sırada yer aldık.

Dünyanın kar amacı gütmeyen en büyük çevre raporlama girişimlerinden biri olan Uluslararası Çevre Raporlama Platformu Carbon Disclosure Project’in (CDP), şirketlerin çevresel risk yönetimi konusunda liderlik etmelerini teşvik etmek amacıyla yaptığı İklim Değişikliği Programı’nda ‘B derecesi’ aldık.

Bölgemizde enerji talebi düzenli olarak her yıl büyüyor ve tüketim sürekli olarak artıyor. Coğrafyamızın yenilenebilir enerji kaynak potansiyelinin yüksek olması nedeniyle dağıtım sistemimize yeni üretim kaynakları dahil oluyor. Tüm bu gereksinimleri karşılamak üzere yatırımlarımızın devamlılığına büyük önem veriyoruz. Sistemimize eklediğimiz yeni dağıtım varlıkları ve teknolojik uygulamalar ile altyapımızı güçlendiriyor, finansal varlığımızı büyütüyoruz.

2022 yılını nasıl kapattınız? 2023 yılını nasıl bir seviyede kapatmayı öngörüyorsunuz?

2022 yılını küresel enerji krizinin tüm zorluklarına rağmen başarılı tamamladık. Yıllık elektrik tüketimi artış oranı, ülke elektrik tüketimindeki artış oranının üzerinde olan bölgemizde, bu trend 2022 yılında da devam etti. Bu kapsamda, bölgemizin elektrik tüketiminde bir önceki yıla göre yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme gördük. Ticarethane ve sanayi abone grupları için ise bu oran yüzde 8 ile bölge büyümesinin üzerinde gerçekleşti.

Müşteri başına kesinti sayısı ve süresi göstergelerinde yüzde 5 seviyesinde iyileşme sağladık. Elektrik bağlantı taleplerini en kısa sürede karşılamayı sağlayacak dijital dönüşümü gerçekleştirdik. Tedarik zincirindeki kırılmalar sebebiyle yaşanan tüm zorluklara rağmen yatırımlarımızda ve operasyonel süreçlerimizde bir aksaklık yaşamadık.

2023 yılında bölgemizde geçmiş yıllar trendi ile uyumlu bir talep artışı öngörüyor, toplamda 3 milyar lira tutarında yatırım yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca 350 milyon lira bütçe ayırdığımız bakım çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğiz.

Geçtiğimiz yıl hangi yatırımları devreye aldınız? Önümüzdeki dönemde yatırım planlarınız nedir?

Toplamda 2.8 milyar lira tutarında yatırım gerçekleştirdik. Bu kapsamda, 2.6 milyar lira elektrik dağıtım sisteminin yenilenmesi, iyileştirilmesi ve kapasite taleplerinin karşılanması ile şehir aydınlatma altyapısının güçlendirilmesine yönelik dağıtım sistemi altyapı yatırımlarını hayata geçirdik.

200 milyon lirayla dağıtım sistemi yönetimi için gerekli platformların kurulması ve geliştirilmesi amacıyla gerekli teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarını hayata geçirdik. 320 milyon lira bütçeli bakım faaliyetlerimizi de tamamladık.

2023’te de toplamda 3 milyar lira tutarında yatırım hedefliyoruz. Bunun 2.7 milyar lirasını yine elektrik dağıtım sisteminin yenilenmesi, iyileştirilmesi ve kapasite taleplerinin karşılanması ve şehir aydınlatma altyapısının güçlendirilmesine ayırmayı planlıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl 200 milyon lira olan teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarına yüzde 50 artışla 300 milyon lira ayırmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte bakım çalışmalarına da 2023’te 350 milyon liralık bir bütçe ayırıyoruz.

Elektrik dağıtım alanında nasıl bir rekabet söz konusu? Sizi rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?

Elektrik dağıtım hizmeti kapsamında bölgemizde, sektör tabiriyle doğal tekel olmamız sebebiyle rekabete açık olmayan bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Ancak hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti açısından yerel ve küresel ölçekteki benzer hizmet sağlayıcıları arasında öncü konumlanmamızı sürdürüyoruz.

Leyleklere Yeni Yuva

Sürdürülebilir çevre anlayışımızla doğayı ve doğal yaşamı korumaya devam ediyoruz. Büyük bir farkındalığın ilk adımı olarak tüm sektöre örnek olan “Leyleklere Yeni Yuva” kurumsal sosyal sorumluluk projemiz ile 14 yılı aşkın süredir her yıl 6 bin den fazla leyleğe elektrik direklerimizle ev sahipliği yapıyoruz. Yaşadığımız dünya kaynaklarının sınırlı olduğunu biliyor, daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için üzerimize düşen görevleri yerine getirme heyecanı ve enerjisiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Leyleklere Yeni Yuva kurumsal sosyal sorumluluk projemiz ile kazandığımız bazı ödüller:

Yenilenebilir Enerji Trendi Artıyor

Artan maliyetlerin etkisiyle e-mobilitenin dünya ve sektörde daha çok konuşulacağını söyleyebiliriz. Bunun yanında pandemi ve sonrasındaki Rusya-Ukrayna krizi, özellikle Avrupa ülkelerinin enerji politikalarında köklü değişimlere gitmelerine neden oldu. Ülkelerin kendi enerji kaynaklarına yönelmesi ile birlikte, halihazırda hızla artan yenilenebilir enerji dönüşümü gerek global gerekse ülkemiz ölçeğinde daha da hızlanacak. Bu gelişmeler enerji tarafındaki siber güvenlik endişelerini daha önemli hale getiriyor. Ayrıca elektrikli araçların yayılımının hızlanması, dağıtım seviyesindeki üretim, enerji depolama ve şarj istasyonu gibi yatırımlara hız kazandıracak, mikro şebeke yönetimini sektör gündemine getirecek.

Yeni Uygulama Alanlarında Çalışıyoruz

Elektrik enerjisinin dağıtımı alanında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Geleceğin teknolojileri üzerine çalışmalarımızı sürdürüyor, enerji depolama sistemleri, dağıtık üretim sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının şebeke entegrasyonu, elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarını da kapsayan e-mobilite uygulamaları üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.

Dünya Çapındaki Şirketlerin Yüzde 97’sini Geride Bıraktık

Sürdürülebilirlik, operasyonel mükemmellik ve verimliliğe verdiğimiz önemle şirketimiz, sektöründe Türkiye’de birinci sırada yer alırken, uluslararası gelişmekte olan piyasalarda da üçüncü oldu. Bu başarı, hem şirketimiz hem de sektörümüz adına çok değerli. Gösterdiğimiz performansla dünya çapındaki şirketlerin yüzde 97’sini geride bırakarak şirketlerimizin vizyonunda yer alan dünya ölçeğinde lider dağıtım şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Turizm Bölgelerinde Hizmet Veriyor

Toplam çalışan sayısı: 2.563

Dağıtım Bölgesi: Aydın, Denizli, Muğla

Hizmet Alanı: 33 bin km2

Tüketici Sayısı: 2.1 milyon

Dağıtım Ağı Uzunluğu: 73 bin km

Dağıtılan Elektrik Enerjisi: 10 TWh

Yatırım Bütçesi 3 Milyar TL'ye Yükseldi

 

2022

2023

Toplam yatırım tutarı:

2.8 milyar TL

3 milyar TL

Yenileme ve iyileştirmeye ayrılan tutar:

2.6 milyar TL

2.7 milyar TL

Teknoloji ve Ar-Ge yatırımları:

200 milyon TL

300 milyon TL

Bakım için ayrılan bütçe:

320 milyon TL

350 milyon TL

Haberin tamamına linkten ulaşabilirsiniz: https://www.inbusiness.com.tr/sektorler/enerji/2023/04/10/13-milyar-liralik-yatirim-hedefliyoruz

" ["pdf"]=> NULL }

Adm Elektrik Genel Müdürü Ahmet Bayramoğlu, Inbusiness Dergisi’ne elektrik dağıtım şirketimizin yol haritasını ve yatırım planlarını aktardı.

10.04.2023
Adm Elektrik Genel Müdürü Ahmet Bayramoğlu, Inbusiness Dergisi’ne elektrik dağıtım şirketimizin yol haritasını ve yatırım planlarını aktardı.

“13 Milyar Liralık Yatırım Hedefliyoruz”

Aydem Enerji’nin Aydın, Denizli ve Muğla’yı kapsayan 33 bin kilometrekarelik bir bölgede elektrik dağıtım iştiraki olan grup şirketimiz Adm Elektrik, Türkiye'deki elektrik kullanıcılarının yüzde 4.5’ine hizmet veriyor. Sürdürülebilirlik ve Ar-Ge çalışmalarına da devam eden şirket, Moody’s ESG sıralamasında kendi alanında Türkiye’deki şirketler arasında ilk sırada yer almayı başardı.

Aydem Enerji’nin Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım şirketi olarak hizmet veren Adm Elektrik, 33 bin kilometrekarelik bölgede teknoloji ve altyapı yenileme ile bakım çalışmalarına 2022’de 2.8 milyar liralık yatırım yaptı. Şirketin 2023'te yatırım hedefi 3 milyar. Bu bütçenin 300 milyon lirasını ise Ar-Ge projelerine ayırmış durumda. Şirket, çalışan memnuniyetine de önem veriyor ve bununla ilgili örnek projeler yürütüyor. Bu kapsamda iş yeri kültürü ve çalışan memnuniyeti konusunda global ölçekte hizmet veren Great Place to Work® Enstitüsü tarafından “Harika Bir İşyeri” olarak sertifikalakalandırılmaları ise bu çalışmaların doğruluğunu kanıtlıyor. Adm Elektrik Genel Müdürü Ahmet Bayramoğlu ile şirketin yatırımlarını ve sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmaları konuştuk.

Adm Elektrik hangi alanda çalışıyor? Şirketin kuruluşu ve amaçlarından bahsedebilir misiniz?

Türkiye’nin ilk özel elektrik dağıtımı şirketi olarak, 2008 yılından bugüne odağımıza insanı alarak, Aydın, Denizli ve Muğla illerinde ‘hayat için enerji’ dağıtıyoruz. Ekonomi, sosyal ve ekoloji temelli gerçek ve gereklilikler çerçevesinde elektrik altyapı yatırımlarını gerçekleştiriyoruz. 15 yıl önce attığımız cesur adımla başlayan yolculuğumuzla ülkemizin öncü ve yenilikçi enerji dağıtım şirketi olma yolunda ilerlerken doğal kaynaklarımızın, çevremizin ve gelecek nesillerimizin sürdürülebilirliğini gözeten yaklaşımdan ödün vermeden çalışıyoruz.

Aydın, Denizli, Muğla illerinde 49 ilçe ve 2 bine yakın mahalle/köyden oluşan, 33 bin kilometrekarelik alanda 2.563 kişilik insan kaynağımız ve modern teknolojik sistemlerimiz ile 73 bin km uzunluğundaki elektrik dağıtım hattımız üzerinden hizmet veriyoruz. Türkiye’deki tüketici sayısının yaklaşık yüzde 4.5’ini oluşturan 2.1 milyon tüketiciye, 3.2 milyon nüfusa, 10 TWh’in üzerinde elektrik enerjisini güvenli şekilde ulaştırıyor, kalite odaklı hizmet sağlıyoruz. İnsan hayatını kolaylaştıran, doğayı ve doğal kaynaklarımızı koruyan projeler planlıyor ve yatırımlar yapıyoruz.

2021’den 2025 sonuna kadar beş yıllık yatırım döneminde yenilikçi yaklaşımımızla, toplam 13.74 milyar lira nominal tutarda altyapı, teknoloji yatırımlarını hayata geçirmeyi ve altyapı bakım çalışmalarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Şirketinizin enerji sektöründeki konumuyla ilgili bilgi verir misiniz?

Türkiye’de enerji sektörünün öncü ve lider oyuncuları arasında yer alan Aydem Enerji’nin elektrik dağıtım alanında faaliyet gösteren iştirakiyiz. Ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarının, güçlü tarımsal üretim havzalarının ve önemli endüstriyel tesislerin konumlandığı Aydın, Denizli, Muğla illerinde elektrik dağıtım hizmeti sağlıyoruz.

Hizmet sağlanan müşteri sayısı bakımından ülkemizin yaklaşık yüzde 4.5’lik dilimine hitap ediyoruz ve Türkiye’nin elektrik kullanımının yaklaşık yüzde 5’lik payının dağıtımını bölgemizde gerçekleştiriyoruz. 73 bin kilometre uzunluğundaki hatlarımız ülkemizin toplam dağıtım sisteminin yüzde 5.4’ünü temsil ediyor. Dağıtım şirketleri hizmetlerine ilişkin memnuniyet anketlerinde her zaman ilkler arasında yer aldık.

Büyümeye ilişkin ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

Türkiye’nin ilklerine imza atmış elektrik dağıtım şirketi olarak, tüketicilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla, kendimizi enerji piyasası ve küresel trendler doğrultusunda sürekli geliştiriyoruz. Yaptığımız işin doğası gereği ülkemiz ve tüm paydaşlarımız için güvenli ve kaliteli enerji sağlıyoruz.

Doğal kaynaklarımız, çevremiz ve gelecek nesillerimiz için sürdürülebilirliği gözeten bir yaklaşımla çalışıyoruz. Yüksek donanımlı ve üstün performans gösteren, çevik aksiyonlar alan ekibimiz ile sürdürülebilir çözümler sunuyor ve bölgemizin enerji arz güvenliği için önemli bir sorumluluk üstleniyoruz.

Grubumuzun elektrik sektöründeki öncü çalışmaları ve deneyimimiz elektrik dağıtım alanındaki yolculuğumuzda itici bir güç sağlıyor. Elektrik dağıtım sektöründe çağrı merkezi kurulması, SCADA/DMS, OSOS teknolojik sistemlerinin hayata geçirilmesi gibi ilklere imza attık. Bünyemizde bulunan Ar-Ge merkezinde doğan önemli ve ödüllü projeleri hayata geçirdik.

Sürdürülebilirlik çalışmalarınız konusunda bilgi verebilir misiniz?

Adm Elektrik olarak, tüm iş süreçlerimizde insan hakları, çalışma standartları, yolsuzlukla mücadele ve çevre başlıklarını kapsayan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 10 ilkesine uymayı taahhüt ettik ve böylece dünyanın en kapsamlı sürdürülebilirlik platformu United Nations Global Compact’in katılımcısı olduk. Moody’s tarafından yapılan ESG değerlendirmesi sonucunda, sektörümüzde Türk şirketleri arasında birinci, dünyada gelişmekte olan pazarlar sıralamasında ise üçüncü sırada yer aldık.

Dünyanın kar amacı gütmeyen en büyük çevre raporlama girişimlerinden biri olan Uluslararası Çevre Raporlama Platformu Carbon Disclosure Project’in (CDP), şirketlerin çevresel risk yönetimi konusunda liderlik etmelerini teşvik etmek amacıyla yaptığı İklim Değişikliği Programı’nda ‘B derecesi’ aldık.

Bölgemizde enerji talebi düzenli olarak her yıl büyüyor ve tüketim sürekli olarak artıyor. Coğrafyamızın yenilenebilir enerji kaynak potansiyelinin yüksek olması nedeniyle dağıtım sistemimize yeni üretim kaynakları dahil oluyor. Tüm bu gereksinimleri karşılamak üzere yatırımlarımızın devamlılığına büyük önem veriyoruz. Sistemimize eklediğimiz yeni dağıtım varlıkları ve teknolojik uygulamalar ile altyapımızı güçlendiriyor, finansal varlığımızı büyütüyoruz.

2022 yılını nasıl kapattınız? 2023 yılını nasıl bir seviyede kapatmayı öngörüyorsunuz?

2022 yılını küresel enerji krizinin tüm zorluklarına rağmen başarılı tamamladık. Yıllık elektrik tüketimi artış oranı, ülke elektrik tüketimindeki artış oranının üzerinde olan bölgemizde, bu trend 2022 yılında da devam etti. Bu kapsamda, bölgemizin elektrik tüketiminde bir önceki yıla göre yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme gördük. Ticarethane ve sanayi abone grupları için ise bu oran yüzde 8 ile bölge büyümesinin üzerinde gerçekleşti.

Müşteri başına kesinti sayısı ve süresi göstergelerinde yüzde 5 seviyesinde iyileşme sağladık. Elektrik bağlantı taleplerini en kısa sürede karşılamayı sağlayacak dijital dönüşümü gerçekleştirdik. Tedarik zincirindeki kırılmalar sebebiyle yaşanan tüm zorluklara rağmen yatırımlarımızda ve operasyonel süreçlerimizde bir aksaklık yaşamadık.

2023 yılında bölgemizde geçmiş yıllar trendi ile uyumlu bir talep artışı öngörüyor, toplamda 3 milyar lira tutarında yatırım yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca 350 milyon lira bütçe ayırdığımız bakım çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğiz.

Geçtiğimiz yıl hangi yatırımları devreye aldınız? Önümüzdeki dönemde yatırım planlarınız nedir?

Toplamda 2.8 milyar lira tutarında yatırım gerçekleştirdik. Bu kapsamda, 2.6 milyar lira elektrik dağıtım sisteminin yenilenmesi, iyileştirilmesi ve kapasite taleplerinin karşılanması ile şehir aydınlatma altyapısının güçlendirilmesine yönelik dağıtım sistemi altyapı yatırımlarını hayata geçirdik.

200 milyon lirayla dağıtım sistemi yönetimi için gerekli platformların kurulması ve geliştirilmesi amacıyla gerekli teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarını hayata geçirdik. 320 milyon lira bütçeli bakım faaliyetlerimizi de tamamladık.

2023’te de toplamda 3 milyar lira tutarında yatırım hedefliyoruz. Bunun 2.7 milyar lirasını yine elektrik dağıtım sisteminin yenilenmesi, iyileştirilmesi ve kapasite taleplerinin karşılanması ve şehir aydınlatma altyapısının güçlendirilmesine ayırmayı planlıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl 200 milyon lira olan teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarına yüzde 50 artışla 300 milyon lira ayırmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte bakım çalışmalarına da 2023’te 350 milyon liralık bir bütçe ayırıyoruz.

Elektrik dağıtım alanında nasıl bir rekabet söz konusu? Sizi rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?

Elektrik dağıtım hizmeti kapsamında bölgemizde, sektör tabiriyle doğal tekel olmamız sebebiyle rekabete açık olmayan bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Ancak hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti açısından yerel ve küresel ölçekteki benzer hizmet sağlayıcıları arasında öncü konumlanmamızı sürdürüyoruz.

Leyleklere Yeni Yuva

Sürdürülebilir çevre anlayışımızla doğayı ve doğal yaşamı korumaya devam ediyoruz. Büyük bir farkındalığın ilk adımı olarak tüm sektöre örnek olan “Leyleklere Yeni Yuva” kurumsal sosyal sorumluluk projemiz ile 14 yılı aşkın süredir her yıl 6 bin den fazla leyleğe elektrik direklerimizle ev sahipliği yapıyoruz. Yaşadığımız dünya kaynaklarının sınırlı olduğunu biliyor, daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için üzerimize düşen görevleri yerine getirme heyecanı ve enerjisiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Leyleklere Yeni Yuva kurumsal sosyal sorumluluk projemiz ile kazandığımız bazı ödüller:

  • 19.Stevie International Business Awards Etkinliği'nde, ''Yılın İletişim/Halkla İlişkiler Kampanyası-Çevre'' kategorisinde Stevie Altın Ödülü – 2022
  • Communitas Awards'da, 'Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Mükemmellik, Etik ve Çevresel Sorumluluk ile Sürdürülebilirlik'' kategorilerinde 3 Ödül – 2022
  • European Excellence Awards'da, 'Ulusal ve Bölgesel Kampanyalar-Türkiye'' kategorisinin ödül kazananı – 2022
  • Orta Doğu ve Kuzey Afrika Stevie® Ödülleri'nde 2 Altın, 1 Gümüş ve 2 Bronz olmak üzere toplam 5 Ödül -2023

Yenilenebilir Enerji Trendi Artıyor

Artan maliyetlerin etkisiyle e-mobilitenin dünya ve sektörde daha çok konuşulacağını söyleyebiliriz. Bunun yanında pandemi ve sonrasındaki Rusya-Ukrayna krizi, özellikle Avrupa ülkelerinin enerji politikalarında köklü değişimlere gitmelerine neden oldu. Ülkelerin kendi enerji kaynaklarına yönelmesi ile birlikte, halihazırda hızla artan yenilenebilir enerji dönüşümü gerek global gerekse ülkemiz ölçeğinde daha da hızlanacak. Bu gelişmeler enerji tarafındaki siber güvenlik endişelerini daha önemli hale getiriyor. Ayrıca elektrikli araçların yayılımının hızlanması, dağıtım seviyesindeki üretim, enerji depolama ve şarj istasyonu gibi yatırımlara hız kazandıracak, mikro şebeke yönetimini sektör gündemine getirecek.

Yeni Uygulama Alanlarında Çalışıyoruz

Elektrik enerjisinin dağıtımı alanında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Geleceğin teknolojileri üzerine çalışmalarımızı sürdürüyor, enerji depolama sistemleri, dağıtık üretim sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının şebeke entegrasyonu, elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarını da kapsayan e-mobilite uygulamaları üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.

Dünya Çapındaki Şirketlerin Yüzde 97’sini Geride Bıraktık

Sürdürülebilirlik, operasyonel mükemmellik ve verimliliğe verdiğimiz önemle şirketimiz, sektöründe Türkiye’de birinci sırada yer alırken, uluslararası gelişmekte olan piyasalarda da üçüncü oldu. Bu başarı, hem şirketimiz hem de sektörümüz adına çok değerli. Gösterdiğimiz performansla dünya çapındaki şirketlerin yüzde 97’sini geride bırakarak şirketlerimizin vizyonunda yer alan dünya ölçeğinde lider dağıtım şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Turizm Bölgelerinde Hizmet Veriyor

Toplam çalışan sayısı: 2.563

Dağıtım Bölgesi: Aydın, Denizli, Muğla

Hizmet Alanı: 33 bin km2

Tüketici Sayısı: 2.1 milyon

Dağıtım Ağı Uzunluğu: 73 bin km

Dağıtılan Elektrik Enerjisi: 10 TWh

Yatırım Bütçesi 3 Milyar TL'ye Yükseldi

 

2022

2023

Toplam yatırım tutarı:

2.8 milyar TL

3 milyar TL

Yenileme ve iyileştirmeye ayrılan tutar:

2.6 milyar TL

2.7 milyar TL

Teknoloji ve Ar-Ge yatırımları:

200 milyon TL

300 milyon TL

Bakım için ayrılan bütçe:

320 milyon TL

350 milyon TL

Haberin tamamına linkten ulaşabilirsiniz: https://www.inbusiness.com.tr/sektorler/enerji/2023/04/10/13-milyar-liralik-yatirim-hedefliyoruz